×

226. Babcine kruche ciasteczka z maszynki

Pod wpływem książki Ani Włodarczyk "Zapach truskawek" (o której kilka słów można znaleźć przy okazji przepisu na deser jogurtowy oniro)przypomniały mi się ciasteczka kruche, wyciskane przez maszynkę do mięsa, które kiedyś piekłam z mamą. Te ciasteczka robiła kiedyś moja babcia (mama mamy). Przepis na nie miała w głowie, dlatego właśnie postanowiłam je spisać żeby nie zaginęły gdzieś w mrokach niepamięci. A ciasteczka są urocze, wychodzi ich od razu cała góra i przy kawie lub herbatce znikają jakoś tak niepostrzeżenie. Tylko nie wiem czy nowoczesne maszynki do mięsa mają takie specjalne nakładki do ciastek....bo ja oprócz cuda techniki na prąd, mam jeszcze w domu historyczną maszynkę, starszą ode mnie, której korbkę trzeba kręcić żeby cokolwiek wyszło :)

KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI:
-200g cukru pudru
-3 żółtka
-800g mąki pszennej
-300g masła

1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść w miarę szybko ciasto i wsadzić na pół godziny do lodówki żeby się trochę schłodziło.

2. Na maszynkę do mięsa założyć specjalną nakładkę do ciastek. Partiami wkładać ciasto do maszynki i odkrajać kikucentymetrowe kawałki ciasta. Tak przygotowane ciasteczka układać na przygotowanej blaszce i gdy cała się zapełni włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 10-15 minut, aż się zarumienią. 

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Tymi właśnie ciasteczkami zawsze częstuje mnie teściowa, ona też ma 'starą' maszynkę i tworzy te małe cudeńka, za każdym razem o innym smaku. Ja je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne te TWOJE ciasteczka,,,uwielbiałam jako dziecko takie karbowane, jeszcze z marmoladką pośrodku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o z marmoladką to ja też lubię, albo jeszcze robiłam w wersji takiej, że moczyłam je w rozpuszczonej czekoladzie...spróbuj bo też są pyszne :)

      Usuń
  3. Moja babcia robi podobne, tyle że ze skwarek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm....skwarki brzmią dla mnie lekko podejrzanie, ale słyszałam, że niektórzy dodają do kruchego ciasta smalcu, żeby było bardziej kruche. Więc może i skwarki mają jakieś magiczne właściwości :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger