×

209. Tradycyjny sernik krakowski, idealny na święta

Święta Wielkanocne coraz bliżej, lista wypieków do zrobienia coraz to się wydłuża i zmienia. Pomimo tego, że bardzo lubię eksperymentować i zmieniać przepisy na ciasta oraz desery, od czasu do czasu skuszę się na jakiś tradycyjny wypiek. Jednym z takich klasyków cukiernictwa, który ostatnio u mnie zagościł i zapewne znajdzie się również na świątecznym stole, jest sernik krakowski. Co prawda on również nie uchronił się przed moimi zmianami, bo nie dodałam do niego absolutnie żadnych bakalii (jakoś nie pasują mi w serniku). Pomimo tego, że mam swój sprawdzony przepis na serniki, z którym często eksperymentuję, tym razem ciasto zostało upieczone według przepisu mamy Krysi. W ramach moich ingerencji dodałam od siebie trochę przyprawy do sernika firmy Kamis...wyszło pysznie, na tyle pysznie, że po jednym dniu po serniku zostało już tylko wspomnienie.

SERNIK KRAKOWSKI:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%


MASA SEROWA:
-1kg sera trzykrotnie mielonego
-4 jajka
-1 budyń waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 kostki masła
-1 szklanka cukru
-skórka z 1 pomarańczy
-ewentualnie przyprawa do sernika i mas serowych Kamis

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do przygotowanej foremki (u mnie to była foremka o wymiarach ok.30x40cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut.
Resztę ciasta również rozwałkować i wykroić z niego cienkie paski.
2.Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami i cukrem. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo ser oraz budyń waniliowy, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do sernika. Białka ubić na sztywną pianę (dodać można do nich szczyptę soli). Następnie delikatnie wymieszać białka z masą serową. 
3. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu masy serowej ułożyć krateczkę z wyciętych pasków ciasta. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 50-60 minut. Dla sprawdzenia czy ciasto już jest upieczone należy wetknąć w środek wykałaczkę, gdy już będzie sucha wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na jakieś 20-30 minut, aż ostygnie. Wtedy sernik nie powinien nam opaść.
Gdy trochę ostygnie będzie już gotowy do jedzenia.
 
SMACZNEGO!

Jak już kiedyś wspominałam gotowych mieszanek przypraw zazwyczaj nie używam, ale ostatnio testuję różne ciekawe mieszanki od Kamisa. Przyprawa do sernika i mas serowych jest ciekawa, złożona z wanilii, skórki z cytryny i pomarańczy oraz kardamonu. Nie jest bardzo intensywna i przytłaczająca w smaku, ale nadaje ciastu bardzo ciekawy aromat. Opakowanie starcza na kilka razy i uważam, że to ciekawy dodatek do ciast.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger