×

186. Grillowany chleb arabski faszerowany warzywami

Jak już kiedyś wspominałam "każdy ma takie Walentynki na jakie zasłużył" :) W wolnym tłumaczeniu oznacza to mniej-więcej tyle, że w ramach rozpieszczania siebie i innych na Dzień Zakochanych, dla siebie tworzę słodkości, a dla Miśkosława pizzę. Niepohamowany apetyt na ten specjał u mojego osobistego mężczyzny, skutkuje tym że na wszystkie romantyczne kolacje przygotowuję pizze. Czasem pod wpływem jego silnych nacisków, muszę ją przygotowywać np. 2 lub 3 dni z rzędu. Żeby "urozmaicić" mu trochę dietę, zrobiłam grillowane chlebki arabskie. Ciasto podobne do pizzowego, nadzienie bardzo aromatyczne, warzywne (chociaż pewnie następnym razem będę musiała dołożyć jakieś mięso), a do tego bardzo sycące. Świetne jako ciepła/zimna przekąska, oraz jako pyszne śniadanie na dobry początek dnia.

GRILLOWANY CHLEB ARABSKI Z WARZYWAMI:
CIASTO: 
-300g mąki pszennej
-30-20g świeżych drożdży
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
-1 łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżki oliwy 

FARSZ WARZYWNY:

-1 marchewka
-średniej wielkości cebula
-papryka czerwona
-1-2 ząbki czosnku
-pomidory w puszce 
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, (ponieważ Misiek lubi ostre potrawy do części farszu dodałam jeszcze ostrości, czyli ognistej mieszanki przypraw Kamisu)

 
1. Do ciepłej wody wkruszyć drożdże. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i kmin rzymski, w zagłębienie wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Nie przerywając wyrabiania dodać oliwę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie za bardzo kleiło się do rąk. Ewentualnie dodać trochę mąki. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Warzywa umyć i obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać do niej posiekane ząbki czosnku. Następnie dorzucić paprykę i marchewkę. Całość zalać pomidorami w puszce wraz z sosem, dodać przyprawy i przykryć pokrywką. Dusić przez około 5-10 minut na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie zdjąć przykrywkę i odparować jak największą ilość sosu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 

3. Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na dosyć cienki placek (grubość ok. 0,5cm), zachowując mniej-więcej prostokątny kształt. Na każdy prostokąt nałożyć sporo farszu i dokładnie zlepić ze sobą brzegi (można trochę pomóc sobie zwilżając je lekko wodą). Tak przygotowany chlebek położyć na rozgrzanej patelni grillowej (w sezonie można użyć normalnego grilla-na pewno doda to świetnego aromatu drzewnego). Grillować przez kilka minut, aż się zarumienią, a następnie przełożyć na drugą stronę i znów kilka minut grillować. Podawać na ciepło albo na zimno, zależnie od upodobań. Ja dodałam również jeszcze jogurt grecki do polania po wierzchu. 

SMACZNEGO!


Wytrawne Vege Śniadanie

7 komentarzy:

  1. Przepis do wypróbowania ;D Taki chlebek sprawdzi się też i na śniadanie, więc zapraszam do udziału w akcji wegetariańskie wytarwne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki chlebek sprawdzi się na śniadanie i w każdej innej sytuacji :)
      a do akcji właśnie dołączyłam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za udział w akcji. Przepis już dodałam :)

      Usuń
  2. Lubię takie "wynalazki" - na pewno wypróbuję niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden z takich wynalazków który polepsza humor od samego rana :)

      Usuń
  3. Czy mozna te chlebki upiec w piekarniku, nie mam niestety dobrej patelni grilowej:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie masz patelni grillowej to spróbuj na zwykłej najlepiej teflonowej, żeby nie trzeba było używać dodatkowego tłuszczu, albo właśnie w bardzo rozgrzanym piekarniku przez kilka minut (podobnie jak pizzę). Ja swoje zawsze grillowałam, ale myślę że powinno się udać:)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger