×

174. Biszkoptowa rolada z białą czekoladą i gruszkami

Mam ostatnio ulubiony krem, który używam kiedy tylko mogę i w prawie wszystkich możliwych wypiekach. Smaruję go jako nadzienie do tortu, wypełnienie kruchych babeczek, nadzienie do tart, albo kremową czapę do muffinów (lub jak ktoś woli frosting). Krem jest prosty, w zasadzie składa się tylko z trzech składników. Wydaje się być lekki jak bita śmietana, a jednocześnie jest dosyć sztywny....o kaloriach, które w sobie zawiera nie będę wspominać, bo ich nie widać (przecież jak czegoś nie widać to to nie istnieje :) ). Kwestią czasu było tylko kiedy coś jeszcze z tym kremem wymyślę i wymyśliłam, czyli zawinęłam w cienki biszkopt, a w środek wsadziłam jeszcze moje ulubione gruszki. O matko i córko jakie to dobre wyszło. Tylko najlepsze było po nocy w lodówce (a w zasadzie na balkonie) jak biszkopt trochę nasiąknął kremem. Znikało w takim tempie, że cudem udało mi się jeden kawałek zachować i zdjęcie mu zrobić :)

ROLADA BISZKOPTOWA Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-2 czubate łyżeczki kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
-250g maskarpone
-szklanka śmietanki 36%
-100g białej czekolady

+kilka gruszek z syropu (albo innych ulubionych owoców)

1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby było łatwiej). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka pojedynczo, a na samym końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wylać i rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec przez około 5-7 minut (do lekkiego zarumienienia) w temperaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto od razu zwinąć w rulon (nie odrywać go póki co od papieru) i odłożyć do wystygnięcia.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodawać do niej stopniowo serek maskarpone, a następnie cienką strużką wlać rozpuszczoną czekoladę. Gotowy krem wsadzić jeszcze na chwilę do lodówki. 

3. Gruszki odsączyć z syropu. Jeśli są duże pokroić je na ćwiartki. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć z papieru do pieczenia i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Masę czekoladową rozłożyć w miarę równomiernie na całym arkuszu ciasta, zostawiając tylko ok. 2cm wolny do kremu pasek przy jednym z dłuższych boków. Wzdłuż drugiego dłuższego boku ułożyć przygotowane gruszki. Całość zwinąć w zgrabną (albo i  niezgrabną) roladę zaczynając od boku z gruszkami, a następnie zawinąć ciasno w folię aluminiową. Ciasto włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie można ewentualnie ozdobić wierzch rolady np. roztopioną czekoladą albo inną dekoracją...ja nie zdążyłam tego zrobić przed jej zniknięciem, więc jak widać zdobienie nie jest konieczne :)

SMACZNEGO!


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj...na razie widzisz tylko zdjęcia, a uwierz że jak ją zrobisz i spróbujesz to dopiero będzie zachwyt :)

      Usuń
  2. Why, why you still do this to me? Aaaaaa...zjadłabym, ale nie mogę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha...o to samo się zapytam jak wrzucisz relację z kolejnej podróży w momencie kiedy będę tkwiła w swojej korporacji :)

      Usuń
  3. Uwodzi wyglądem, smakiem na pewno też! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! Z gruszkami jeszcze nie próbowałam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kremu...wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za te wszystkie miłe komentarze :)
    z gruszkami i z białą czekoladą jest przepyszna...tak więc zachęcam do ruchu w kierunku kuchni i stworzenia takiej...tylko ciężko odgonić głodnych w czasie kiedy rolada powinna leżakować w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna! Ile kremuuu :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak pysznie, że aż muszę ją zrobić jak najszybciej!:p może i krem kaloryczny,ale za to z lekkim biszkoptem i zdrowymi gruszkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo...tak właśnie jest :) biszkopt jest lekki, gruszki zdrowe a i czekolada jest dobra dla zdrowia :) jednym słowem samo zdrowie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger