×

163. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Jak łatwo się zorientować z tradycją u mnie czasem na bakier jest, więc tradycyjne przepisy trochę zmieniam. Pierogi wszelkiej maści uwielbiam, ale jak już muszę zagnieść ciasto to wolę mieć mamę Krysię obok siebie, żeby mnie instruowała co mam robić. Bez mamy tradycyjnych pierogów nie zrobię...ale mogę zrobić mniej tradycyjne, czyli pieczone a nie gotowane. Pieczone pierogi według mnie mają są wspaniałe. Można je przygotować dzień lub dwa dni przed wieczerzą wigilijną i w odpowiednim momencie wsadzić na chwilę do pieca, żeby były cieplutkie, są idealne do barszczyku zamiast np. krokietów, można je potraktować jako bułeczki śniadaniowe, albo jako przekąski podczas spotkań towarzystko-alkoholowych kiedy włącza się nam gastro-faza :) Proste do zrobienia i sycące.

PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
CIASTO:
-4 szklanki mąki
-kostkę masła
-1 jajko
-1 szklanka śmietany
-20 dag drożdży
-sól, gałka muszkatałowa,

FARSZ:
-500g kiszonej kapusty
-500g grzybów (najlepiej leśnych ale od biedy pieczarki też mogą być)
-1 duża cebula
-łyżka masła
-majeranek, słodka wędzona papryka, sól, pieprz

+jajko i kminek


1. Mąkę posiekać, na stolnicy, razem z masłem. Drożdże pokruszyć do śmietany i dobrze rozmieszać. Wlać śmietanę do mąki i margaryny, dodać jedno jajko i wyrobić ciasto. Doprawić ciasto łyżeczką gałki muszkatałowej i łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać, a następnie odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.

2. Kapustę posiekać i włożyć do garnka. Zalać wodą i postawić na niewielkim ogniu. Poczekać aż się zagotuje i jeszcze pogotować z 10-15 minut po tym czasie zdjąć z ognia i odlać nadmiar wody. W międzyczasie posiekać cebulkę i grzyby. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła, a następnie dorzucić grzyby i kapustę. Podczas smażenia doprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i co tam kto ma pod ręką.

3.Ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką kółka, a następnie napełnić gotowym farszem i ulepić zgrabne pierożki. Gotowe pierożki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st, przez około 15-20 minut (powinny być rumiane).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika lub schować do szczelnego pojemnika i podgrzać przez chwilę w piekarniku tuż przed podaniem (chociaż na zimno też są pyszną przekąską jakby co:) ).

*jeśli pierogi nie będą z przeznaczeniem na Wigilię to można dodać do nich mięsa...pieczone z mięsem, kapustą i odrobiną grzybów wychodzą mega pysznościowe :)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger