×

149. Placuszki bananowe z otrębami pszennymi

Za chwilę kolejny przedłużony weekend, a więc czas kiedy można trochę dłużej niż zwykle posiedzieć przy śniadaniu. Co prawda te placuszki są na tyle szybkie do zrobienia, że nawet w zwykły dzień można pokusić się o takie słodkie śniadanie, ale w weekend można dłużej się nimi delektować. Czasem fajnie się porozpieszczać nawzajem i miło i słodko (a mimo to całkiem zdrowo) rozpocząć dzień.

PLACUSZKI BANANOWE Z OTRĘBAMI PSZENNYMI:
-3 dojrzałe banany
-1 szklanka otrębów pszennych
-1 szklana mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu i odrobina gałki muszkatałowej
-ewentualnie trochę cukru pudru z wanilią do posypania

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). 

2.Wszystkie pozostałe składniki zmiksować ze sobą (można ewentualnie rozgnieść banany widelcem, ale nie jest to konieczne, bo i tak się ładnie miksują). Dodać do całej tej mieszanki pianę z białek i delikatnie (ręcznie, a nie mikserem) je wymieszać.

3. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni. Dla zdrowia można nie używać tłuszczu, dla smaku można dodać na patelnię trochę masła. Gotowe placuszki oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze na ciepło, ale na zimno też są pyszne.
*jak ktoś lubi baaardzo słodkie przekąski, można dodać trochę miodu do ciasta :)

SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. chyba trochę spalone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jebitnie widać, że spalone

      Usuń
    2. no skoro jebitnie widać to się kłócić nie będę...może wiecie lepiej :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger