×

133. Drożdżowe bułeczki cynamonowo-orzechowe

Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie słodkich drożdżowych bułeczek na śniadanie. Tym razem udało mi się stworzyć cynamonowe drożdżówki zainspirowane kuchnią szwedzką. Ostatnio sięgnęłam po sagę Stiega Larssona, w której bohaterowie co chwila jedli takie cudeńka (przynajmniej mi się wydawało, że wzmianki o jedzeniu są co kilka stron). Przyznaję, że co prawda podczas moich pobytów w Szwecji i Norwegii ze słodyczy głównie konsumowałam marcepan (i to w ilościach hurtowych-nie wiem dlaczego, klimat tak chyba na mnie działał), ale te bułeczki są grzechu warte. Tuż po wyjęciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie, mają skorupkę z cynamonu na wierzchu, a w środku są mięciutkie....mmmmm pyszności :)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI
-500g mąki pszennej
-50g świeżych drożdży
-500ml mleka
-100g roztopionego masła
-2 jajka
-100g cukru
-szczypta soli
 
NADZIENIE:
-100g masła
-3 płaskie łyżki cynamonu
-ok. 100g orzechów (u mnie to były laskowe, ale myślę że równie dobrze mogą być inne)
-1 łyża cukru pudru z wanilią
 
 
1. Mleko lekko podgrzać, ale uważać żeby go nie gotować. Wsypać do  niego łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże, a następnie odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce, aż zaczną drożdże zaczną pracować.

2. Do dużej miski wsypać większość wszystkie suche składniki, dodać 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Całość energicznie zacząć wyrabiać ręcznie, do momentu aż ciasto zacznie sapać, czyli robić "puf" (to jest naprawdę bardzo dobry trening dla mięśni ramion). Nie przerywając wyrabiania wlać przestudzone masło. Ciasto powinno nie kleić się za bardzo do rąk, można modyfikować jego lepkość za pomocą mąki lub mleka. Trzeba uważać żeby nie było zbyt suche, bo wyjdzie za twarde i mączyste. Gotowe ciasto odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce.
 
3.Przygotować składniki cynamonowego nadzienia. Masło roztopić, dodać do niego cukier, cynamon i posiekane orzechy (jak najdrobniej-mi się nie chciało siekać i efekt taki że niektóre kawałki odpadały od bułeczek). Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. 

4. Ciasto drożdżowe rozwałkować do prostokątu o grubości ok. 1-1,5cm i szerokości ok. 25cm. Posmarować dokładnie cynamonowo-orzechową masą i zwinąć ciasto w roladkę wzdłuż dłuższego brzegu. Kroić z niej niezbyt grube plastry (1,5-2cm) i tak przygotowane ślimaczki układać na przygotowanej blaszce w sporej odległości od siebie. Każdą bułkę posmarować dokładnie rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175st, przez około 15-20 minut, aż się pięknie zarumienią. Gdy trochę przestygną są już gotowe :)

SMACZNEGO:)


4 komentarze:

  1. Zrobiłam się głodna przez Ciebie ;)
    Notabene odkryłam super piekarenkę na Nowym Świecie - Vincent. Pyszne rzeczy tam mają, a jakie zapachy..ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chłe chłe chłe....mój sekretny plan spowodowania żeby wszyscy byli głodni wypalił :)
      a co do piekarni na Nowym Świecie to kurde trochę daleko ode mnie, ale może do niej trafię...chociaż przy Feminie otworzyli już ze 2 miesiące temu jakąś miłą piekarnię i też ciągle nie mogę trafić, a odległość raczej nie jest powalająca :)

      Usuń
  2. Vincent jest też w Arkadii :) możemy się kiedyś wybrać na dobre ciacho i kawkę, bo oczywiście na miejscu, oprócz słodkości, mają kawę i typowo francuskie przekąski (nafaszerowane warzywami i serami bagietki - moja ulubiona przekąska, gdy byłam w Paryżu i jakieś inne smakowitości). Plusem jest też to, że pieką nie tylko na pszennej mące, ale również na zdrowszych komponentach :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze się przy tobie nauczę zdrowo odżywiać :) a poza tym na jakieś wyjście jestem jak najbardziej chętna bo może zjem coś dobrego, że później będę to robiła w domu :) a w ogóle to kiedyś trzeba się spotkać na pieczenie czy inne gotowanie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger