×

115. Sernik z białą czekoladą, borówkami i musem z borówek


Co prawda praca w kuchni, przy aktualnej pogodzie, jest wyczynem bardziej piekielnym niż przetrwanie w Piekielnej kuchni Gordona Ramsaya, ale smak tego sernika wynagrodzi wszelkie niedogodności. Słodycz z białej czekolady idealnie równoważy się z kwaskowatością borówek. A borówek w serniku jest mnóstwo i w całości w masie serowej i na wierzchu w formie pysznego musu. Naprawdę warto się trochę pomęczyć :)

SERNIK CZEKOLADOWY Z BORÓWKAMI:
CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MASA SEROWA:
-200g białej czekolady
-100 g masła
-6 jajek
-1kg sera zmielonego na sernik
-1 opakowanie budyniu waniliowego

MUS Z BORÓWEK
-400g borówek
-1 łyżka cukru trzcinowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki.

2. Połowę borówek zmiksować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się wszystkich pestek i skórek. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną, a następnie wlać ją do musu. Całość podgrzać na małym ogniu i dodać cukier trzcinowy. Cały czas mieszać, aż mus odrobinę zgęstnieje.

3. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na grubość około 0,5cm. Wyciąć z niego koło odpowiadające średnicą tortownicy (u mnie to była tortownica o średnicy ok. 35cm) i przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakłuć całe ciasto widelcem i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10 minut.
*nadmiar ciasta kruchego bez problemów można zamrozić i przechować do następnego razu :)
  
4.W czasie pieczenia się ciasta przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Kiedy masa będzie już gładka dodawać do niej po jednym jajku. Cały czas mieszając dodawać stopniowo ser i budyń waniliowy. Gdy masa będzie już idealnie gładka dodać do niej pozostałe borówki (można obtoczyć je delikatnie w mące to nie opadną podczas pieczenia). Następnie wylać na masę serową na podpieczony kruchy spód. Na wierzch masy serowej w miarę równomiernie wylać sos borówkowy, wykałaczką zrobić artystyczne mazaje z musu. Sernik piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu jeszcze na trochę zostawić w piekarniku, żeby nie opadł...i gotowe :)

SMACZNEGO!!

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger