×

108. Muffiny waniliowe z musem z czerwonych porzeczek

Jeszcze chwila i czerwone porzeczki staną się moimi ulubionymi owocami :) Przez to, że nadmiar ich mam w lodówce, a w stanie surowym dla mnie są niezjadliwe to wymyślam wciąż nowe zastosowania. Tym razem wybór padł na mięciutkie, pachnące wanilią muffiny z kwaskowatymi porzeczkami w środku i z pysznym (nawet słodkim) musem z czerwonych porzeczek na górze. Ja od nich zaczęłam dzień i od razu lepiej i bardziej różowo mi :)

MUFFINY Z CZERWONYMI PORZECZKAMI:
-250g mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-125g roztopionego masła
-0,5 szklanki mleka
-duży chlust esencji waniliowej

MUS PORZECZKOWY:
-300g czerwonych porzeczek
-250g mascarpone
-250ml śmietanki 36%
-1 czubata łyżka cukru pudru z wanilią


1. Wszystkie suche składniki muffinów wymieszać ze sobą w jednej misce, w drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie zmieszać ze sobą zawartości obu misek i delikatnie, wymieszać wszystko razem. Mogą zostać grudki, grunt żeby za długo nie mieszać, bo muffinki wyjdą twardawe. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 2/3 wysokości, na wierzch można położyć po kilka porzeczek. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 170st. Gdy będą gotowe odstawić do wystygnięcia.

2. Porzeczki zmiksować, a następnie jeśli ma się chęci i nadmiar czasu można otrzymaną papkę przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek itp. (ja sobie odpuściłam  przecieranie a i tak wyszło dobrze, smacznie i bez większych grudek). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, zmiksowane owoce oraz cukier. Gotowy mus schłodzić w lodówce.

3. Mus porzeczkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i na każdym muffinie wycisnąć kremową czapeczkę (uwaga: jeśli ktoś nie pozbywał się pesteczek ze zmiksowanych owoców to proponuję użyć dosyć szerokiej końcówki bo się może łatwo zapchać :) ).

SMACZNEGO I WSZYSTKIEGO RÓŻOWEGO :)



5 komentarzy:

  1. Wygląda jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. toć to z najlepszej cukierni słodkości....z domowego piekarnika :)

      Usuń
  2. Naprawdę, imponujący efekt :) Już na sam widok ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ uroczo się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję....zaczynam się czerwienić jak te porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger