×

105. Mus jogurtowy z galaretką z czerwonego wina i porzeczkami

Z porzeczkami mam ten problem, że ich za bardzo nie lubię w stanie surowym :) A że działka kilka krzewów na działce daje jakieś niewiarygodne duże plony to coś trzeba z tymi owocami zrobić. Z czarnych porzeczek można zrobić genialną nalewkę, a czerwone wykorzystać do wypieków. I tak właśnie powstał pyszny, lekki deser, kuszący owocami i galaretką zrobioną z czerwonego wina. Jedyna trudność tkwi w tym, że trzeba się powstrzymać przed podjadaniem przez kilka godzin, aż całość się ze sobą zwiąże. Przepis znaleziony kiedyś, a teraz przeze mnie lekko zmodyfikowany, na Kwestii Smaku.
 

MUS JOGURTOWY 
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 czubate łyżki mąki pszennej
-3 łyżki cukru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MUS JOGURTOWY
-800ml jogurtu naturalnego
-ok. 100g cukru trzcinowego
-sok z połówki limonki
-40g żelatyny

GALARETKA Z WINA
-250ml wytrawnego czerwonego wina (ja akurat użyłam domowej roboty wina z gruszek:))
-2 łyżki cukru trzcinowego
-20g żelatyny
-garść czerwonych porzeczek

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę (można dodać szczyptę soli dla ułatwienia). Następnie stopniowo,nie przerywając miksowania, dodawać do piany cukier, potem żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej blaszki (u mnie to była blaszka ok. 30x40cm), rozprowadzić cienką warstwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 170st, na ok 15 minut aż wierzch się zarumieni.

2. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z limonki. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody (ja jeszcze zazwyczaj lekko namaczam ją w zimnej wodzie, a dopiero potem zalewam gorącą i mieszam). Rozmieszać żelatynę z jogurtem i odstawić całość do lodówki, aż się zacznie gęstnieć. Gdy masa nie będzie już za bardzo płynna wylać ją na biszkopt i rozsmarować równomiernie.

3. Wino podgrzać lekko i rozmieszać w nim dokładnie cukier oraz żelatynę. Gotową galaretkę odstawić w chłodne miejsce, a gdy zacznie się gęstnieć wylać ją na masę jogurtową i rozsypać do niej równomiernie porzeczki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (całą noc) aż całość dokładnie się zetnie.
*dla przyspieszenia procesu gęstnięcia galaretki można porzeczki mocno schłodzić w zamrażarce i kiedy galaretka będzie gotowa wrzucić do niej takie zmrożone owoce-galaretka zgęstnieje bardzo szybko :)

SMACZNEGO :)




4 komentarze:

  1. Tutaj mnie zaskoczyłaś :) Zawsze szukałam fajnego przepisu z porzeczkami i chyba go znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię kulinarnie zaskakiwać ludzi :)
      a co do fajnych przepisów z porzeczkami to w weekend tworzyłam jeszcze muffiny z musem z porzeczek...wyszły bajecznie i niedługo będzie przepis na blogu :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger