×

91. Na Dzień Dziecka ciasto różowy, truskawkowy przekładaniec

 To ciasto powstało nie jako prezent  na Dzień Dziecka, ale jako prezent dla kogoś trochę większego, czyli dla mojej mamy. Po prostu kiedyś zawzięcie zaglądała mi przez ramię jak przeglądałam jakieś przepisy i zobaczyła popularne ostatnio zielone ciasto Shrek. Oryginalnie ciasto powinno być zielone, jednak ja wolę wersję różową, bo jakoś mi tak bardziej apetycznie wygląda, no i smak truskawek jest najlepszy na świecie. U nas za pierwszym razem biszkopt wyszedł ciut za gruby, ale później już zmieniłyśmy proporcję i już wszystko jest idealnie.

RÓŻOWY SHREK
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej

RÓŻOWA MASA:
-3 budynie waniliowe
-0,9-1l soku truskawkowo-bananowego

BIAŁO-RÓŻOWA MASA
-500ml śmietanki 36%
-3 galaretki truskawkowe
-1 łyżka cukru pudru z wanilią
-opakowanie delicji truskawkowych

+ewentualnie garść świeżych truskawek jak już będzie pełnia sezonu :)


1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby było łatwiej). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka pojedynczo, a na samym końcu przesianą mąkę. Gotowe ciasto wylać i rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec przez około 5-7 minut (do lekkiego zarumienienia) w temperaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć do wystygnięcia.

2. Szklankę soku odlać od reszty i wymieszać w niej dokładnie budynie. Resztę soku zagotować i do gotującego się wlać mieszankę budyniową. Mieszać aż całość zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie podstudzona wylać całość na biszkopt.

3. 2 galaretki wymieszać w szklance wrzątku. Odstawić je do przestygnięcia. W międzyczasie ubić śmietankę na sztywno i dodać do niej cukier puder, a następnie wlać przestygnięte galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na przygotowane ciasto i odstawić do lodówki.

4. Ostatnią galaretkę zrobić w mniejszej ilości wody niż jest podana na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie na wierzchu biało-różowej masy ułożyć równomiernie delicje i/lub świeże truskawki. Na koniec zalać wszystko galaretką truskawkową, odstawić znów do lodówki i kiedy tylko galaretka zastygnie można jeść.

Trochę dużo roboty, ale smak wynagradza wszystko :)

3 komentarze:

  1. Hej, nominuję Cię do Liebster Award. Więcej info tutaj:
    http://dietetkowo-przerobkowo.blogspot.com/2013/06/budyniowa-owsianka-z-gorzka-czekolada-i.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger