×

102. Tarta z jagodami kamczackimi i kremem z maślanki, oraz katalog róż z mojej działki

W ostatni weekend wybrałam się na działkę swoją. Przywiozłam stamtąd wiadereczko różnych pysznych owoców. Głównie były to jagody kamczackie. Są to owoce bardzo podobne w smaku do borówki, w uprawie też do niej podobne, tylko kształtem owoców się trochę różnią-bo są charakterystyczne, wydłużone o ''ściętym" jednym końcu. Sentyment do tych owoców mam od czasu gdy pisałam na ich temat pracę inżynierską :)
Poza bogactwem owoców, na tym moim kawałku ziemi, rośnie mnóstwo odmian róż-bo i lokalizacja zobowiązuje, ponoć ta gmina to największe zagłębie róż w Polsce. Kwitną teraz te róże jak głupie, a że bardzo są nietrwałe to pozostaje mi tylko biegać wokół nich z aparatem i starać się uchwycić ich piękno.  
 
TARTA JAGODOWA Z MAŚLANKĄ 
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru białego
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

KREM MAŚLANKOWY:
-1 szklanka maślanki
-sok i skórka z połowy cytryny
-3 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-50g stopionego masła
-4 łyżki mąki

+2 garści jagód kamczackich, lub borówek oraz 3 łyżki dżemu morelowego


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st. przez około 10 minut.

2. W międzyczasie zrobić krem. Maślankę, cukier, żółtka, sok z cytryny i mąkę utrzeć na gładką masę i dodać do niej stopione masło.

3. Wyjąć groch z formy do tarty i wylać na ciasto masę maślankową. Piec w tej samej temperaturze przez dalsze 30 minut.

4. Przygotowane owoce rozsypać równomiernie na wierzchu ostygniętej tarty. Dżem morelowy podgrzać w małym rondelku, aż będzie miał płynną konsystencję. Pędzelkiem spożywczym posmarować owoce dokładnie roztopionym dżemem, tak żeby na wierzchu utworzyła się ładna błyszcząca warstewka.

SMACZNEGO!



Bogactwo róż na mojej działce:



2 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger