×

86.Orzeźwiająca lemioniada z rabarbaru

Upały  nam miłościwie panujące ciągle trwają. Absolutnie nie mam zamiaru narzekać, bo jako osoba ciepłolubna dobrze w mi w takiej temperaturze. Jedyne co to muszę mieć pod ręką ciągle coś zimnego do picia i tutaj właśnie idealnie sprawdza się lemoniada z rabarbaru. Dla tradycjonalistów (jak moja osobista babcia) cześć przygotowanego wywaru rabarbarowego zostawiam w formie kompotu. Naprawę niezastąpione w ciepłe dni.

LEMONIADA Z RABARBARU:
-0,5 kg rabarbaru
-kilka-kilkanaście listków świeżej mięty i melisy
-2-3 łyżki cukru
-woda gazowana

1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na 2-3 cm kawałki. W garnku zagotować ok. 2 litrów wody (jeśli docelowo ma zostać kompot zagotować ok. 3-4 l wody), posłodzić wodę i dodać do niej miętę i melisę. Gdy wywar trochę naciągnie wsypać cały rabarbar. Gotować całość ok. 10 minut. Odstawić do wystygnięcia (najlepiej na całą noc, to wtedy kompot będzie klarowny i o ładnej barwie, bo wszystko pływające opadnie i odda kolor :) ).

2. Do dzbanka wlać do połowy przygotowany kompot rabarbarowy, dopełnić zimną wodą gazowaną i kostkami lodu. Udekorować ewentualnie świeżymi listkami mięty lub melisy i gotowe...już można się orzeźwiać:)

SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger