×

84. Babaganoush, arabska pasta z pieczonego bakłażana



To jest dosyć prosta do przygotowania pasta. Co prawda niektórzy twierdzą, że wygląda jak "szara breja", ale smak wynagradza niezbyt atrakcyjny wygląd. Baba ganoush (lub bardziej swojsko babaganusz) jest przepyszny i idealny do grillowanych mięs czy warzyw, do pity lub innego rodzaju pieczywa, lub do tego co sobie ktoś wymyśli. Zważywszy na to, że sezon grillowy w pełni może ktoś spróbuje zrobić dip trochę inny niż do tej pory :)

BABAGANESZ
-1 duży bakłażan
-4-5 ząbków czosnku
-1 łyżeczka tahini
-1-2 łyżki jogurtu greckiego
-sól, pieprz

1. Bakłażana umyć i naciąć lekko w kilku miejscach. W każde z takich nacięć wsunąć jak najgłębiej ząbek czosnku. Tak faszerowanego bakłażana wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 50-60 minut.

2. Upieczonego bakłażana przeciąć na pół i wydrążyć z niego cały miąższ wraz z upieczonym czosnkiem. Dodać do niego pastę sezamową (tahini), jogurt i przyprawy i całość zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin, aż wszystkie smaki się dokładnie przenikną.

SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. To jest pyszne, polecam z czystym sumieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, miss swiata to ona nie zostanie, ale za to smak... Mmm, poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Często przyrządzam dip-y, więc na pewno przepis wypróbuję bardzo mnie zaintrygował ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger