×

76. Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Nie ma co za dużo pisać o tym cieście. Po prostu powstało, bo już tęsknię bardzo za świeżymi truskawkami. A że czekolada zawsze pasuje do truskawek to ciasto z jest z białej czekolady. Jest bardzo aksamitne, o mocno wyczuwalnym smaku białej czekolady. Słowem idealne ciasto do porannej, leniwej  kawy (a jak ktoś za dużo czasu na lenistwo nie ma to do szybkiej kawy też się sprawdzi).

BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
(ciasto starczy na blaszkę ok.30x30cm, albo foremkę do babki z kominem o średnicy ok.35cm)
-200g miękkiego masła
-100g białej czekolady
-0,5 szklanki cukru pudru
-4 jajka
-150g mąki pszennej
-100g mąki ziemniaczanej
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-300-400g truskawek (dwie duże garści)

+100g białej czekolady, łyżka śmietany 18% i cukrowa posypka


1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie żółtka oddzielić od białek i ubić białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, że piana była sztywniejsza). 

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką mas, a następnie nie przerywając mieszania dodawać do niego po jednym żółtku. Gdy masa będzie już gładka dolać do niej roztopioną czekoladę oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać pianę z białek i całość delikatnie wymieszać (ręcznie za pomocą łyżki, a nie miksera.

3. Gotową masę wylać na przygotowaną blaszkę, a na wierzch równomiernie wysypać truskawki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175st, i piec przez około 50-60 minut. 

4. Gdy ciasto ostygnie można udekorować go polewą wykonaną z roztopionej białej czekolady i łyżki  kwaśnej śmietany.

SMACZNEGO!!


3 komentarze:

  1. Ja też już nie mogę się doczekać świeżych truskawek, aby je zatopić w takim cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używałam mrożonych truskawek, żeby chociaż odrobinę poczuć ich smak, ale na te świeże czekam czekam i wciąż doczekać się nie mogę :)

      Usuń
  2. Pyszności! Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger