×

67. Zniewalająca tarta wiśniowa


Podobno człowiek uczy się przez całe życie, w związku z tym ja też się ostatnio czegoś pożytecznego nauczyłam. Teraz już wiem, że nie można o kimś powiedzieć "kura domowa" bo może go to zranić, albo zasmucić, teraz poprawne politycznie jest określenie HOUSE MANAGER :) Taka tendencja do ładnego nazywania zwykłych miejsc pracy ma ponoć wpływać na lepsze samopoczucie pracowników. Autentycznie jestem zafascynowana kreatywnością ludzi, którzy wymyślają takie nazwy jak house manager, konserwator powierzchni płaskich, albo specjalista ds sprzedaży klientom detalicznym jako określenie sprzedawcy :)
Tak więc bogatsza o tę jakże przydatną w życiu wiedzę zasiadłam dziś do archiwalnych  numerów magazynu Kuchnia w poszukiwaniu inspiracji co dobrego zrobić na deser. Od razu wpadła mi w oko okładka sprzed 2 lat z pięknym wiśniowym ciastem. Okazało się bardzo proste do zrobienia, bardzo aromatyczne (dzięki niemu w całej kuchni mi teraz pachnie wanilią i cynamonem) i bardzo smaczne. Bardzo bardzo polecam.

TARTA WIŚNIOWA:
 CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

WIŚNIE Z DODATKAMI:
-400g mrożonych wiśni
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru trzcinowego
-duża szczypta cynamonu
-2 łyżki cukru pudru z wanilią

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i 3/4 ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm i obciążyć ciasto np. suchym grochem. Resztę ciasta również cienko rozwałkować i wykroić z niego cienkie paski.

2. Rozmrożone wiśnie (w sezonie oczywiście można użyć świeżych) trzeba wymieszać dokładnie ze wszystkimi dodatkami.

3. Blaszkę z przygotowanym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć obciążenie z grochu. Na podpieczony spód wysypać przygotowane wiśnie, a na wierzchu ułożyć kratkę z przygotowanych pasków ciasta. Ciasto piec przez około 45-50 minut, pierwsze 20 minut w 200st, a potem w 160st.
Gdy ciasto trochę przestygnie jest już gotowe do jedzenia :)

SMACZNEGO!





Dziś pierwszy dzień wiosny...wiosny niestety za oknem nie widać, ale może udałoby się ją jakoś przekupić, żeby się w końcu zjawiła :)

10 komentarzy:

  1. Jako porcelanowo- fajansowy zboczeniec stwierdzam ze rewelacyjnie tarta współgra z talerzem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha....takie cuda można znaleźć tylko głęboko zakopane w szafce z posagiem mamuni :)

      Usuń
  2. świetna ta tarta! a co do kur domowoych, to jakoś tak bardziej swojko czuję się będąc taką kurą niż jakąs tam manager..... a konserwator powierzchni płaskich, nie wiem co miałaś na myśli, ale mnie skojarzył się z chłopkiem, który na kolanach szoruje podłogę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz dobre skojarzenia, bo to eufemistyczne określenie na osobę sprzątającą. Kiedyś usłyszałam takie określenie od mojej wychowawczyni w liceum, jako ironiczną nazwę zawodu, która nas czeka jeśli nie będziemy się uczyć do matury. I do tej pory myślałam, że to właśnie taki żart słowny, ale ostatnio widziałam ogłoszenie o pracę gdzie szukali konserwatora powierzchni płaskich-więc ironiczny żart stał się teraz oficjalną nazwą zawodu :)

      Usuń
  3. Zniewala mnie w niej nawet to urocze serduszko na wierzchu :) Z chęcią porwałabym kawałek do popołudniowej kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję przepis w folderze "do zrobienia";)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wiśnie, uwielbiam !!!! Ta tarta musi być obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  6. the original page:
    https://www.facebook.com/pages/Issa-Arts/114822395300591?fref=ts
    it GREAT

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger