×

66. Ciasto czekoladowe z wanilią i żurawiną

Jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Kuchniokracja przepis na ciasto czekoladowe z żurawiną. Bardzo bardzo spodobał mi się ten przepis, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś w nim nie pozmieniała :) Dodałam wanilię oraz zdecydowanie więcej czekolady i żurawiny. Ciasto wyszło wilgotne, ciężkie, z kwaskowatą żurawiną przełamującą słodycz czekolady, dodatkowo całość pokrywa bezowa skorupka. Idealne ciasto do porannej kawy, żeby lepiej rozpocząć dzień.


CIASTO CZEKOLADOWO-WANILIOWE Z ŻURAWINĄ
-200g czekolady gorzkiej
-100g suszonej żurawiny
-150g masła
-5 jajek
-200g przesianej mąki pszennej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 -100g cukru pudru z wanilią (lub zwykły cukier puder+cukier wanilinowy)

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby piana była sztywniejsza), a następnie nie przerywając miksowania dodać do nich cukier puder. 

2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przelać do żółtek i wymieszać je dokładnie. Następnie dodać połowę ubitych białek i delikatnie wymieszać (ręcznie a nie żadnym mikserem). Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 3/4 przygotowanej żurawiny. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana przelać ją do przygotowanej blaszki. Na wierzch ciasta przełożyć resztę białek, rozsmarować je w miarę równomiernie i posypać resztą żurawiny. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 30-35 minut, po tym czasie najlepiej zostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami żeby sobie spokojnie ostygło.

SMACZNEGO :)
 


10 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger