×

65. Sernik kawowy z czekoladą

Sernik kawowy to kolejny sernik, który mogę dopisać do listy ulubionych, pysznościowych ciast. Kiedyś wydawało mi się, że serniki są nudne, prawie zawsze jednakowe, a dodatkowo trudne do zrobienia. Jednak od momentu kiedy opracowałam swój przepis na idealną masę serową już wiem, że to zdecydowanie nie jest trudne ciasto, a można zaszaleć trochę z ulubionymi dodatkami. 
O kawie w połączeniu z masą serową pomyślałam dlatego, że kiedyś dawno temu (naprawdę dawno temu) dostałam kawałek ciasta nazwanego "sernik cappuccino". Nawet nie pamiętam co tam dokładnie było, ale jakoś mi się utrwaliło że mi bardzo smakowało. Więc gdy tylko usłyszałam od mojej  mamy "no wiesz dziecko, taki ser na sernik był w promocji to wzięłam, bo może zrobisz coś dobrego"  od razu pomyślałam o serniku z kawą. Z moich różnych kombinacji wyszedł pyszny puszysty sernik, z bardzo wyczuwalnym aromatem kawy, z kawałkami czekolady wewnątrz i polewą czekoladową na wierzchu. PYCHA :)


SERNIK Z KAWĄ I CZEKOLADĄ:
CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MASA SEROWA:
-1kg sera zmielonego na sernik
-100 g masła
-50 g cukru
-2 czubate łyżeczki cukru pudru waniliowego (cukier puder z włożoną w środku laską wanilii-ewentualnie można użyć po prostu cukru wanilinowego)
-6 jajek
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-pół szklanki likieru Baileys (lub inny ulubiony likier kawowy)
-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
-200g gorzkiej czekolady


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki.

2. Kawę rozpuścić w likierze, a połowę czekolady posiekać na drobne kawałki.  Połowę z przygotowanego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek (ok. 5mm), przełożyć do przygotowanej tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10 minut, aż się lekko zarumieni.

3. W czasie gdy kruche ciasto się piecze przygotować masę serowo-kawową. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już gładka wlać likier z rozpuszczoną kawą, a następnie dodawać do niej po jednym jajku. Cały czas mieszając dodawać stopniowo ser i budyń waniliowy. Na podpieczony spód z ciasta kruchego równomiernie wysypać posiekaną czekoladę, a następnie zalać je masą serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na 45-50 minut i piec w 180st.

4. Sernik po upieczeniu najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku, żeby sobie powoli stygł i nie opadł zbytnio. Gdy już będzie przestygnięty rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą czekoladą i polać nią, jak najbardziej równomiernie się da, wierzch sernika. Gdy tylko czekolada zastygnie sernik jest gotowy do pałaszowania, chociaż moim zdaniem jeszcze lepszy jest po nocy spędzonej w lodówce gdy wszystkie smaki się przegryzą ze sobą tak że już bardziej się nie da :)




8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda... myślę, że też bym szybko polubiła kawowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada niesamowicie! Kawa i czekolada to jedno z moich ulubionych polaczen smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa z czekoladą to jedne z lepszych połączeń, tak więc sernik na pewno też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak on pięknie wygląda!
    kawowy, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za miłe słowa...w podzięce mogę się odwdzięczyć zapewnieniem, że naprawdę warto zrobić ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo cudo!!! :) Rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam, uwielbiam kawę i Bayleysa <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Serniki kawowe to zdecydowanie świetny wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger