×

64.Rozpustne muffiny bananowe z krówkami

Zaklinania zimy za pomocą bananów ciąg dalszy. Słodkie banany mają osłodzić nam te dni, kiedy zima powróciła z dużą mocą. Za oknem śnieg sypie jak głupi więc można sobie pozwolić na trochę bardziej kaloryczne śniadanie. Ponieważ, niestety zdaję sobie sprawę z tego, że połączenie w muffinach bananów, kawałków krówek i jeszcze krówkowej polewy dietetyczne nie jest. To czysta rozpusta, nawet pomimo obecności w cieście otrębów żytnich, jednak raz na jakiś czas takie śniadanie zdecydowanie poprawia humor :)

MUFFINY BANANOWO-KRÓWKOWE
-4 dojrzałe banany
-500g krówek
-150g mąki pszennej
-100g otrębów żytnich
-100g cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-3 jajka
-150g roztopionego masła
-szklanka śmietanki 36%


1. Połowę krówek obrać z papierków i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z połową szklanki śmietanki postawić je na małym ogniu i od czasu do czasu mieszać, aż krówki lekko się rozpuszczą ale w mieszaninie nadal będą jeszcze spore grudki.

2. Jajka ubić z przestudzonym masłem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wsypać je do masy maślano-jajecznej. Dodać jeszcze pokrojone w plasterki banany i krówkową śmietankę i całość wymieszać kilkoma ruchami za pomocą drewnianej łyżki. Nie można mieszać za długo, żeby ciasto nie wyszło zbyt zbite-mogą zostać grudki w masie. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 ich wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na 15-20 minut.

3. Pozostałe krówki razem z pozostałą śmietanką podgrzewać w rondelku na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną masą kajmakową posmarować każdą z muffinek. Gdy polewa lekko się skrzepnie babeczki będą gotowe do jedzenia.

SMACZNEGO




3 komentarze:

  1. Miałam tą przyjemność,że jadłam te pyszne muffinki:-)Naprawdę pyyyszne:-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger