×

63. Chlebek bananowy

Co prawda nie lubię pomagania mi na siłę w kuchni gdy coś gotuję, ale są wyjątki od tej reguły. Całkiem innym gotowaniem jest przygotowywanie czegoś z ukochanym mężczyzną. Kolejnym wyjątkiem są miłe spotkanie towarzyskie, na których z założenia pieczemy razem i wymieniamy się przepisami. 
Właśnie podczas takiego wspólnego pieczenia ostatnio zyskałam nowy pyszny przepis. Chlebki bananowe widziałam ostatnio na kilku (kilkunastu) blogach, ale jakoś nie zachwyciły mnie na tyle żeby spróbować. Teraz wiem, że chlebek bananowy może być pysznym i sycącym smakołykiem, który na pewno będę często piekła z coraz to nowymi dodatkami :)

CHLEB BANANOWY:
-5-6 przejrzałych bananów
-szklanka mąki 
-szklanka płatków owsianych lub muesli
-łyżeczka sody oczyszczanej
-1 roztrzepane jajko
-70 g rozpuszczonego masła
-3 łyżeczki kakao
-cynamon lub przyprawa do piernika (do smaku)
-2 łyżki cukru (lub miodu)

+ewentualnie dodatki takie jak suszona żurawina, orzechy, posiekana czekolada, kandyzowana skórka z pomarańczy itp.

1. Banany obrać i rozgnieść na miazgę za pomocą widelca. 

2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą dokładnie. Całość powinna mieć taką lekką lejącą konsystencję, ewentualnie można modyfikować gęstość dodając trochę mąki lub śmietany. Gotowe ciasto przelać do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-50 minut.  Po tym czasie warto wyjąć ciasto z piekarnika i odkroić kawałek piętki, żeby sprawdzić czy nie jest jeszcze zbyt wilgotne i ewentualnie dopiec jeszcze przez 5 minut.

Nasz chlebek gdy był jeszcze gorący został jeszcze dodatkowo posypany mieszanką zmielonych przypraw takich jak suszona mięta, kardamon, goździki, cynamon co dodało mu cudownego aromatu.




Ruda autorka przepisu, który bezczelnie mam zamiar teraz wykorzystywać :)

13 komentarzy:

  1. Bananowy chlebek to mistrz! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, że też wszyscy mnie zawsze wkurzają w kuchni jak coś robię, a facet to jedyny wyjątek? ;)
    moim zdaniem chlebek bananowy jest pyszny w każdej wersji! dobrze, że spróbowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli nie jestem jedyna :) naprawdę mam tak, że jeśli to nie jest zorganizowana akcja wspólnego pieczenia to wolę wszystko robić sama :)
      a chlebek faktycznie jest świetny, mam plan eksperymentować teraz z różnymi dodatkami :)

      Usuń
  3. Witam, czy moge zamienic make pszenna na make kukurydziana lub na siemie lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie wiem :) mąka kukurydziana wydaje mi się trochę za ciężka, a siemienia nie używałam do tej pory jako zamiennika, więc nie wiem jak się zachowa w cieście. Ale jakby co to wiem, że mąka razowa, albo zarodki żytnie się dobrze sprawdzają :)

      Usuń
  4. apenlia_re Monica Fowler Crack
    rimilemo

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger