×

62. Pizza góralska z oscypkiem i żurawiną na cienkim cieście


W tym roku niestety jakoś tak się złożyło, że nie dane mi było wyjechać w góry pojeździć na desce, ale za to dostałam zestaw serków z gór. Podczas mojego ostatniego wyjazdu moim ulubionym posiłkiem pomiędzy zjazdami ze stoku były grillowane serki z żurawiną. Prawdziwe oscypki co prawda to nie były (prawdziwe są z mleka owczego i wytwarzane wiosną, a sprzedawane najpóźniej do jesieni) ale i tak bardzo mi smakowały. Równie pyszne jak dla mnie było połączenie takie górskiego serka z żurawiną i pizzą, dlatego bardzo chętnie starałam się taką samą odtworzyć w domu żeby choć na chwilę poczuć się jak w górach.

PIZZA GÓRALSKA NA CIENKIM CIEŚCIE:
CIASTO-przepis tutaj
SOS POMIDOROWY-przepis tutaj

DODATKI:
-serek górski
-dżem z żurawiny
-kilka plastrów kiełbasy żywieckiej
-mała cebulka krojona w piórka
-kilka kawałków papryki

1. Przygotować ciasto i sos według przepisu.

2. Ciasto rozwałkować na jedną dużą pizzę, lub kilka małych pizzerinek. Każdy placek posmarować obficie sosem pomidorowo-czosnkowym. Posypać obficie kiełbaską, cebulką i papryką. Na wierzch każdej pizzy położyć plastry serka górskiego (o grubości ok. 5mm). Na wszystkich plasterkach serka położyć odrobinę żurawiny. Gotową pizzę zapiekać przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st.  I gotowe :)

SMACZNEGO 




Gdyby ktoś chciał wypróbować jeszcze inne ciekawe dodatki na pizzy to polecam np.
Pizza z karczochami, szynką i grzybami-bardzo delikatna w smaku, każdy ze składników pyszny i żaden nie jest dominujący nad innymi.



 Pizza z jajkiem sadzonym. Brzmiało dziwnie, ale okazało się przepyszne. Naprawdę bardzo polecam wypróbować. Żółtko jajka rozlewa się po całej pizzy i jest nawet lepsze od rozpuszczonego sera na wierzchu.

3 komentarze:

  1. Ubóstwiam! W ogóle kocham kuchnię góralską, jest prosta, sycąca i pyszna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger