×

59. Pikantne pierożki prawie jak indyjskie Samosy

Kiedyś miałam okazję spróbować bardzo smaczne rożki-pierożki indyjskie samosy. To takie małe, bardzo aromatyczne przekąski napełnione tak naprawdę tym na co mamy ochotę, z dużą ilością przypraw. W oryginalnej wersji farsz jest zawinięty w ciasto filo, a całe pierożki smażone na głębokim tłuszczu. Raz próbowałam zrobić taką właśnie zgodną  z oryginałem wersję, jednak przyznam się szczerze że jakoś się przy tym zmęczyłam i zdenerwowałam nadmiernie (może miało to coś wspólnego z tym, że wtedy siedziałam w kuchni już od 6 godzin i wcześniej usmażyłam górę pączków). Jako, że ciasto francuskie zapiekane w piekarniku jest dla  mnie łatwiejsze w obsłudze to tym razem postanowiłam nagiąć trochę klasykę i stworzyłam swoją  wersję samosów. Próbowacze mówili, że wyszło bardzo pysznie :)


PRAWIE SAMOSY:
-2 opakowania ciasta francuskiego
-5 średniej wielkości ziemniaków
-1 średnia cebula
-3 łyżki śmietany 18%
-łyżeczka curry
-garam masala, sumak, słodka suszona papryka, sól, pieprz

+1 rozbełtane jajko i czarnuszka, płatki chilli lub suszone oregano do posypania po wierzchu


 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. 

2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na miazgę, wymieszać je z cebulą, śmietaną i przyprawami-dużą ilością curry i resztą przypraw dodanymi w ilości dowolnej. Gotowy farsz rozkładamy kwadratach wyciętych z ciasta francuskiego (u mnie to były kwadraciki o bokach ok.6cm), a następnie każdy kwadrat składamy wzdłuż przekątnej, żeby uzyskać trójkąt. Za pomocą widelca zlepiamy brzegi, a następnie każdy z rożków smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy po wierzchu przyprawami. Według mnie najsmaczniejsze wyszły z czarnuszką na wierzchu, dla lubiących ostrzejsze smaki sprawdzi się np. chilli w płatkach.

3. Przygotowane rożki układamy luźno na blaszce i zapiekamy w rozgrzanym do 220st piekarniku, przez około 10-12 minut aż się zarumienią na złoto-brązowy kolor. 
Proponuję podać je z sosem czosnkowym lub jakimś ostrym paprykowym (np. Sambal oelek).

SMACZNEGO

Dla chętni do zrobienia oryginalnych samosów powinni się zaopatrzyć w ciasto filo. Wykrawać kwadraciki z 2-3 warstw ciasta na raz. Nałożyć ten sam farsz i zlepić brzegi ciasta za pomocą  pasty zrobionej z mąki i wody. Tak przygotowane rożki wrzuca się na bardzo rozgrzany olej i obsmaża z obu stron przez chwilę, aż się zarumienią. Usmażone pierożki można odsączyć na papierowym ręczniku. 



 

10 komentarzy:

  1. Przepis zapisuje. Zawsze chciałam spróbowac samosów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra, proste , fajne smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować, ostatnio widzę coraz więcej rewelacyjnych przepisów na pikantne przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przeapetycznie, i na pewno pyszne również były! Uwielbiam ciasto francuskie w wersji wytrawnej <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznego :-) Tutaj chciałam podzielić się stroną gdzie są również przepisy , ale ściśle wegetariańskie , przepisy kuchni wedyjskiej :-) http://www.wedyjskakuchnia.pl/2014/11/samosy-z-warzywami.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger