×

57. Makaron fusilli ze szpinakiem, szałwią i fetą


Szpinak był jednym z koszmarów również mojego dzieciństwa, ale w pewnym momencie spróbowałam małe pierożki, które zmieniły moje nastawienie o 180 stopni. W pierożkach był szpinak i COŚ :) Przez bardzo długi czas nie mogłam czym to coś jest, tym bardziej że szałwia do tej pory kojarzyła mi się jedynie z przeogromnie paskudnymi płukankami na ból gardła. 
Dziś uważam połączenie szpinaku z szałwią za jeden z pyszniejszych smaków. Idealny pomysł do mojego ukochanego makaronu.  

FUSILLI ZE SZPINAKIEM I SZAŁWIĄ:
-400g makaronu fusilli
-300g mrożonych liści szpinaku
-200g sera typu feta
-garść świeżej szałwii
-2-3 ząbki czosnku
-1 mała cebulka
-1 kubeczek jogurtu naturalnego
-sól, pieprz

1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w rondelku. Gdy cebula będzie gotowa dodać do rondelka liście szpinaku i wlać jogurt. Listki szałwii posiekać bardzo drobno, ząbki czosnku zetrzeć na tarce lub również bardzo drobno posiekać i dodać wszystko do szpinaku. Doprawić całość pieprzem i solą (trzeba pamiętać, że jeszcze będzie dodawana feta, która jest słona, więc nie można przesadzić).

2. Makaron ugotować al dente. Trochę wody z gotowania makaronu odlać do szpinaku, a resztę wylać przy odcedzaniu klusków.

3. Ser feta pokruszyć na szpinak, wsypać jeszcze makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Pyszne jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Nie dodawałam nigdy szałwi do szpinaku, jakoś nie myślałam, że to się może komponować. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kiedyś nawet nie myślałam, że szałwia może być w ogóle smaczna:) ale naprawdę w wersji ze szpinakiem świeża szałwia jest mega-pyszna :)

      Usuń
  2. Szpinak i feta - wiadomo, połączenie - klasyka, w dodatku przepyszna. Intryguje mnie natomiast dodatek szałwii, ciekawa jestem, jak się komponuje w tym zestawieniu. Danie wygląda bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie szpinaku i fety! O wiele lepsze niż mdłe i przereklamowane: szpinak + ricotta. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger