×

56. Tarta z suszonymi śliwkami, whisky i migdałami


W okresie zimowym zazwyczaj w swoich wypiekach i deserach wykorzystuję mrożone owoce. Jednak kiedyś znalazłam przepis na ciasto w suszonymi śliwkami nasączonymi alkoholem. Szybki przegląd barku pozwolił mi ustalić stan posiadania i zróżnicowania alkoholi w domu. A potem trochę pokombinowałam co ze sobą można połączyć, żeby wyszło pysznie....Udało się! Wyszło bardzo pysznie, a zniewalający zapach wydobywający się z piekarnika utrudniał powstrzymanie się przed zjedzeniem jeszcze gorącego ciasta.

 TARTA ŚLIWKOWA:
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%


NADZIENIE:
-200g suszonych śliwek
-0,5 szklanki whisky + 0,5 szklanki likieru amaretto (ewentualnie można w ogóle nie używać amaretto, a użyć więcej whisky)
-2 jajka
-1 łyżka cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki
-1 szklanka śmietanki 36%
-50g migdałów w płatkach


1. Śliwki wsypać do miseczki z alkoholem i zostawić do nasączania na co najmniej godzinę.

2. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut.

3. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem pudrem, aż kogel-mogel zbieleje. Następnie dodać do niego, wciąż mieszając, przesianą mąkę, śmietankę, oraz alkohol odsączony ze śliwek.

4. Na podpieczony spód wysypać i równomiernie rozłożyć śliwki, a następnie zalać je masą śmietanowo-jajeczną. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160st i piec przez około 25-30 minut.

5. Płatki migdałów podprażyć lekko na suchej patelni. Gdy tarta z nadzieniem będzie już około 15 minut w piekarniku posypać wierzch migdałami i dalej dopiekać.

SMACZNEGO






Warto mieć zawsze czujnego pomocnika obok siebie :)


26 komentarzy:

  1. ...ależ smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak z whisky to muszę taką zrobić, Mąż lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Uwielbiam suszone śliwki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam ten przepis jakieś dwa lata temu w miesięczniku Kuchnia. Coś pysznego. Polecam, bardzo oryginalna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie miałam w pamięci tamten przepis, tylko go zmieniłam po swojemu żeby dopasować do gustu mojej rodziny :)

      Usuń
  5. Ten pomocnik nie wygląda zbyt czujnie ;) Za to rozkosznie - jak najbardziej :)
    A ciacho bardzo mi się podoba - akurat mam zapas suszonych śliwek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomocnik jest bardzo czujny, tylko akurat śliwki go mało interesowały więc przysnął na chwilkę :) a tarta jest świetnym sposobem zagospodarowania zapasu śliwek.

      Usuń
  6. cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zabójczo i tarta i kot :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! i co najważniejsze - z Whisky!

    OdpowiedzUsuń
  9. a można bez alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie można, ale to i tak bym nasączyła w czymś śliwki, żeby były bardziej miękkie, np w soku śliwkowym :)

      Usuń
  10. Jakiej średnicy tarty użyłaś do tego wypieku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za pierwszym razem używam foremki o średnicy 25cm, ale nadzienia było po brzegi. Za drugim razem używam ciut większej bo ok 28 cm i było kilka mm zapasu więc użyj blaszki w tym przedziale wielkości :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Najważniejszy jest pomocnik. Cudo. Cóż po tarcie, jeśli obok nie ma kota???? Kicha....

      Usuń
  11. bardzo wyczuwalny jest smak amaretto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super wyczuwalny nie jest, raczej nawzajem z migdałami podkreślają swoje smaki. Jeśli się bardzo go nie lubi można w ogóle zrezygnować :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. AitesOlustn Kendra Belehar Crack
    andeesubsmea

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger