×

55. Sałatka porowa z kurczakiem w curry

Swego czasu była to moja ulubiona przekąska, nie dość że bardzo smaczna i aromatyczna, to jeszcze można ją lekko podgrzać i potraktować jako danie obiadowe. Idealny pomysł na to co można zabrać ze sobą do pracy w ramach drugiego śniadania. A do tych wszystkich zalet dodać trzeba łatwość w przygotowaniu.


SAŁATKA Z KURCZAKIEM
-1 duży por
-1 podwójna pierś z kurczaka
-szklanka suchego ryżu
-curry, sól, pieprz, trochę oleju
-1 łyżeczka jogurty greckiego
-1 łyżeczka majonezu (w wersji na ciepło, rezygnuję z majonezu na rzecz podwójnej porcji jogurtu)

1.Ryż ugotować na sypko. Z pora odciąć część "liściastą" i wsadzić go na około pół minuty do gotującej się wody, a następnie posiekać w cienkie plasterki.

2. Pierś z kurczaka umyć, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę. Podzielone mięso obsypać obficie przyprawą curry i dokładnie przemieszać, tak żeby każdy kawałek był nią dokładnie obtoczony. Doprawionego kurczaka obsmażyć na patelni, tak żeby z każdej strony był zarumieniony.

3. Wymieszać ze sobą ryż, pora, kurczaka, majonez i jogurt. Wszystko doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Najlepiej schłodzić całość i dać sałatce około 2 godzin na "przegryzienie się".

SMACZNEGO

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger