×

52. Sernik waniliowy z musem malinowym

Ostatnio zapałałam wielką sympatią do wszelkiego rodzaju serników. Próbuję je gdzie tylko mogę i z z tego próbowania już kilka pomysłów mi chodzi po głowie. Od pewnego czasu usiłowałam stworzyć taki sam sernik z malinami jak jadłam w pewnej kawiarni. Po kilku mniej lub bardziej udanych wypiekach doszłam do stanu, który w pełni mnie zadowala...nie tylko pięknie wygląda, ale też obłędnie smakuje :)

SERNIK MALINOWY:
 CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-2/3 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
-2 czubate łyżki kakao

MASA SEROWA:
-100 g masła
-150 g cukru
-2 duże opakowania cukru waniliowego
-6 jajek
-1kg sera zmielonego na sernik
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-2 łyżki mąki

MUS MALINOWY:
-300g malin
-opakowanie cukru waniliowego
-łyżka mąki ziemniaczanej

1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki.

2. Maliny zmiksować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się wszystkich pestek. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną, a następnie wlać ją do musu. Całość podgrzać na małym ogniu i dodać cukier waniliowy. Cały czas mieszać, aż mus odrobinę zgęstnieje.

3. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na grubość około 0,5cm. Wyciąć z niego koło odpowiadające średnicą tortownicy (u mnie to była tortownica o średnicy ok. 35cm) i przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakłuć całe ciasto widelcem i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10 minut.
*nadmiar ciasta kruchego bez problemów można zamrozić i przechować do następnego razu :)

4.W czasie pieczenia się ciasta przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już gładka dodawać do niej po jednym jajku. Cały czas mieszając dodawać stopniowo ser oraz mąkę i budyń waniliowy.Gdy masa będzie już idealnie gładka połowę z niej wylać na podpieczony spód, następnie w miarę równomiernie wylać na masę serową połowę musu malinowego, potem znów masę serową i zakończyć resztą musu malinowego. Wykałaczką zrobić artystyczne mazaje z musu. Sernik piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180st.

SMACZNEGO





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. sernik znikł szybciej niż się pojawił :) nawet ja nie załapałam się na drugą porcję, bo rodzinie smakował przeogromnie :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda ten sernik, aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia uwielbiam serniki myślę,że Alusia też chciałaby taki na swoje chrzciny:-)
    Dasz radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że bez problemu dam radę :) wczoraj już dostałam zamówienie na mazurki na chrzciny. A jakby ci coś jeszcze wpadło do głowy (poza sernikiem i mazurkami) do daj znać :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger