×

51. Mini pizza chłopska na cienkim cieście



Każdy ma takie afrodyzjaki jakie na niego działają...u mnie w domu podstawowym afrodyzjakiem i potrawą na romantyczną kolację  jest pizza. Koniecznie musi być na cienkim cieście, koniecznie musi być z moim sosem, koniecznie z dużą ilością dodatków i sera i już wiadomo, że zniknie każda ilość :) Próbowałam już robić różne inne potrawy, mięsa, makarony, desery, risotto...nic nie przebije duuuuużej pizzy i jeszcze małych pizzetek na następny dzień do pracy...idealny zestaw dla każdego pizzoholika :)

PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
(podane ilości przewidziane są na dużą pizzę i kilka sztuk mini pizzy, jeśli dla kogoś to za dużo na raz to bez problemu ciasto i sos można zamrozić do następnej okazji)
CIASTO:
-30g drożdży+szklanka ciepłej wody+szczypta cukru+łyżka mąki
-0,5 kg mąki
-łyżka oliwy
-duża szczypta soli

SOS
-50ml przecieru pomidorowego
-1 mała cebulka
-3-4 ząbki czosnku
-suszone oregano
-szczypta cukru i szczypta cynamonu
-sól, pieprz, czerwona słodka papryka

DODATKI
-pieczarki
-ulubiona kiełbasa
-zielone oliwki
-ogórki konserwowe
-cebulka
-starty żółty ser

1. Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, wymieszać ją z cukrem, aż się rozpuści i z mąką. Następnie wkruszyć do niej drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

2. Wszystkie składniki ciasta wsypać (lub wlać) do miski, dolać zaczyn z drożdżami i wymieszać dokładnie. Ciasto powinno być dosyć elastyczne i powinno łatwo odchodzić od rąk-jego gęstość można modyfikować dodając odrobinę oliwy lub mąki. Gotowe ciasto delikatnie posmarować na wierzchu oliwą, żeby nie wyschło i odłożyć na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

3.W międzyczasie pokroić na drobno cebulkę do sosu i zeszklić ją w małym rondelku. Dolać do niej przecier pomidorowy, dosypać do niego odrobinę cukru i cynamonu, soli i pieprzu, oraz bardzo dużo suszonego oregano. Przykryć sos i podgrzewać przez jakieś 10 minut, aż wszystkie smaki się przegryzą, a na koniec dodać do sosu starte ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.

4.Rozgrzać piekarnik do 220st. Przygotowaną blaszkę posmarować odrobiną oliwy (przy małych pizzach można użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, przy dużej lepiej zastosować tłuszcz na blaszce), rozłożyć na niej ciasto, rozciągnąć je palcami (dobrze jest mieć ręce zwilżone zimną wodą to ciasto nie będzie się przylepiało do rąk) powinno mieć grubość około 0,5cm. Na cieście rozsmarować cienką, równomierną warstwą przygotowany sos, rozłożyć przygotowane ulubione dodatki i posypać dużą ilością żółtego sera. Przygotowaną pizzę włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż pizza odrobinę przestygnie i gotowe.

BON APPETIT 



4 komentarze:

  1. z chęcią bym zjadła jedną ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :) Porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu bosko... Przepyszne dodatki, dużo sera i cienkie ciasto - to jest to! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger