×

47.Tarteletki z czekoladą, kawą i Baileys'em

Gdyby komuś się przejadły wczoraj pączki to można się przerzucić na smakowanie trochę innych słodkości. Przepis przystosowany dla dorosłych, bo bardzo wyraźny jest tu smak i aromat alkoholowy i kawowy :) Tych tarteletek bardziej zachwalać nie trzeba...po prostu trzeba spróbować.


MINI TARTY KAWOWE:
(na około 12 sztuk, przy użyciu foremek o średnicy ok.10cm)
CIASTO:
-150g przesianej mąki pszennej
-50g cukru
-1 żółtko
-1 łyżka śmietany
-75g margaryny

DOMOWY BUDYŃ KAWOWY:
-0,5l mleka
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-150ml likieru Baileys

+100g czekolady mlecznej

+ewentualnie trochę kakao do posypania i kilka wisienek z wiśniówki

1.Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybko ciasto, które powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto schłodzić przez około 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm i wykrawać z niego kawałki większe od naszych foremek. Na każdą foremką nałożyć po kawałku ciasta, obciąć wystające brzegi, nakłuć widelcem ciasto, a na koniec przykryć każdą foremkę kawałkiem pergaminu i obciążyć suchą fasolą lub ryżem, żeby ciasto nie urosło. Tarteletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160st. Na ostatnie 5 minut warto zdjąć obciążenie z fasoli, żeby ciasto równomiernie się zarumieniło.

2. Odlać pół szklanki mleka, a resztę podgrzewać z cukrem i cukrem waniliowym. Do tej odlanej części wsypać oba rodzaje mąki i kawę, wymieszać dokładnie. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje wymieszać je z mączno-kawową masą i jeszcze przez chwilę podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie odstawić do wystygnięcia i wymieszać i likierem.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą posmarować spód każdego ciasteczka. Gdy czekolada trochę stężeje każdą tarteletkę wypełnić budyniem kawowym, wyrównać wierzch, można również posypać go kakao.
Jako wisienkę na torcie proponuję położyć na samym szczycie wiśnie z wiśniówki :)
 


3 komentarze:

  1. Fajne na małą słodką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche, kawa, czekolada... Musiało być przepysznie! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie moje smaki - pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger