×

45. Tarteletki z musem truskawkowym i czekoladą


Jedno z najcudowniejszych i najsmaczniejszych rzeczy na świecie to połączenie truskawek z czekoladą. Niestety aktualnie klimat nie pozwala na to, żebyśmy cieszyli się świeżymi truskawkami, więc trzeba ratować się zawartością zamrażalki. Z tych zamrożonych pyszności można zrobić cudowny mus, który połączony z kruchym ciastem i polewą z czekolady tworzy idealną kompozycję. Ponieważ zarówno truskawki jak i czekolada to afrodyzjaki, może przyda się komuś ten przepis przy przygotowaniu romantycznej kolacji walentynkowej.  

MINI TARTY Z  MUSEM TRUSKAWKOWYM 
(na około 12 sztuk, przy użyciu foremek o średnicy ok.10cm)
CIASTO:
-150g przesianej mąki pszennej
-50g cukru
-1 żółtko
-1 łyżka śmietany
-75g margaryny

MUS TRUSKAWKOWY:
-300-400g truskawek (i mrożone i świeże idealnie się sprawdzają)
-opakowanie cukru waniliowego
-1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

+tabliczka mlecznej czekolady i 2 łyżki śmietany 18%


1.Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybko ciasto, które powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto schłodzić przez około 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm i wykrawać z niego kawałki większe od naszych foremek. Na każdą foremką nałożyć po kawałku ciasta, obciąć wystające brzegi, nakłuć widelcem ciasto, a na koniec przykryć każdą foremkę kawałkiem pergaminu i obciążyć suchą fasolą lub ryżem, żeby ciasto nie urosło. Tarteletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160st. Na ostatnie 5 minut warto zdjąć obciążenie z fasoli, żeby ciasto równomiernie się zarumieniło.

2. Mrożone truskawki podgrzać lekko i zmiksować na gładko razem z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, a następnie wymieszać dokładnie z truskawkami. Całość lekko podgrzewać, aż mus zgęstnieje.

3.Gdy mus przestygnie każdą posmarować nią każdą tarteletkę. Warstwa musu w ciastku powinna mieć około 1 cm. Wygładzić wierzch.

4. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę razem ze śmietanką. Wymieszać całość na aksamitną polewę i polać odrobinę każdą tarteletkę. Gdy czekolada stężeje ciastka są już gotowe.

SMACZNEGO


3 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie! Teraz będą za mną chodziły, mmm .. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one obłędnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędnie wyglądają, ale w tą przedłużającą się zimę pewnie też ich smak jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger