×

44. Cebularze lubelskie


Od zawsze cebularze kojarzą mi się z Lubelszczyzną. Co prawda ja za nimi jakoś specjalnie nie przepadałam (zdecydowanie wolałam te słodsze wypieki), ale cała moja rodzina się zajadała zawzięcie. Dla tych samodzielnie przeze mnie pieczonych zrobiłam jednak wyjątek, może dlatego że są mniejsze niż te kupne i doprawiłam je dodatkowo kminkiem i bardzo dużą ilością pieprzu, więc od razu lepszy smak mają. Uważam, że moja wersja dorównuje tym najsławniejszym wypiekom (zaraz obok chlebowych kogutów) z piekarni Sarzyńskiego z Kazimierza :)

CEBULARZ:
-500g mąki pszennej
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-30g świeżych drożdży
-2-3 łyżki oleju
-1 jajko
-1/2 łyżeczki cukru
-płaska łyżeczka soli
-czubata łyżeczka ziół prowansalskich

-3 spore cebule
-gałka muszkatałowa, suszone oregano, sól, pieprz, kminek, trochę maku
-łyżka masła i trochę oleju

+1 rozbełtane jajko


1. Do ciepłego mleka wsypać cukier i łyżkę mąki i wymieszać całość. Następnie wkruszyć drożdże i odstawić zaczyn w ciepłe  miejsce na 20 minut.

2. Wymieszać wszystkie składniki ciasta razem z zaczynem-konsystencja powinna być dosyć zwarta i nie powinna lepić się do rąk. Gotowe ciasto trzeba odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3. Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na maśle wymieszanym z oliwą. Doprawić całość dosyć mocno solą i pieprzem, oraz oregano, makiem i kminkiem. Gdy cebula będzie gotowa, gdy zacznie być słodkawa.

4. Z ciasta formować niewielkie kulki, które następnie rozpłaszczamy na w miarę cienki placek (bułeczki jeszcze sporo urosną), który powinien wielkości połowy dłoni. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujmy bardzo obficie przygotowaną cebulką. Bułeczki powinny się piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut aż będą pięknie rumiane.

SMACZNEGO




3 komentarze:

  1. wyglądają super, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że się podobają...zapewniam że smakują równie dobrze jak wyglądają :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger