×

43. Tarta czekoladowa z wiśniami

Mój tata twierdzi zawzięcie, że on to słodyczy w ogóle nie lubi, a coś słodkiego to jada tylko w weekendy. Nie wiedzieć czemu jednak tarta, którą parę dni temu upiekłam na jego urodziny, znikła co do okruszka i czemu wszystkie ślady wskazują na niego :)
Tarta ta ma cudnie czekoladowe nadzienie, w którym ukrywają się orzeźwiające, kwaskowate wiśnie. Jedynymi jej wadami jest to, że trzeba czekać całą noc, aż będzie gotowa, oraz to że jest jej zdecydowanie za mało zawsze.

TARTA CZEKOLADOWO-WIŚNIOWA
 CIASTO:
-3/4 szklanki maki
-1/4 szklanki cukru
-2 czubate łyżeczki dobrego kakao
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%


KREM:
-200g czekolady mlecznej
-250ml śmietanki 36%
-50g cukru  
-3 jajka
-cukier waniliowy

+garść lub dwie wiśni mrożonych (w sezonie oczywiście mogą być świeże, wydrylowane)

1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 10 minut, a następnie zdjąć obciążenie z grochu i piec jeszcze przez 10 minut.

2.Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

3. Śmietankę lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym aż się całkowicie rozpuści. Jajka  roztrzepać, dodać do nich trochę śmietanki i wymieszać. Następnie połączyć całą śmietanę z jajkami i całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy masa będzie już wyraźnie bardziej gęsta połączyć ją z rozpuszczoną czekoladą.

4. Na wystygnięty spód wysypać przygotowane wiśnie, a następnie równomiernie wylać na niego masę czekoladową. Wstawić tartę do lodówki i schładzać przez kilka godzina, a najlepiej przez całą noc.

SMACZNEGO :)





14 komentarzy:

  1. Mmm... Wiśnie muszą wspaniale ożywiać smak czekolady, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. z takiej ilości mąki wyszedł niestety malutki czarny sucharowy placek. ciasto zupełnie niepodobne do tego ze zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi przykro, że ciasto nie wyszło :( tą tartę robiłam już parę razy i zazwyczaj wychodzi właśnie tak jak na zdjęciu. Szczerze mówiąc jesteś pierwszą osobą, która zgłasza że coś się nie udało. Jeśli wyszło za mało kruchego ciasta, to zawsze można zrobić podwójną lub nawet potrójną porcję i nadmiar zamrozić do następnego razu :)

      Usuń
  3. Ciasto jest genialne, pychotka;) Zamiast wiśni użyłam malin i masz rację jest ten jeden problem szybko się rozeszło;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już opracowałam rozwiązanie tego problemu. ...albo robię podwójną porcję danego ciasta, albo dwa rodzaje ciasta, wtedy jest szansa że głodni na chwilę się nasycą :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Wow, wygląda świetnie :) A jakiej używałaś czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mlecznej. ..a jeśli o firmę chodzi to pewnie wedel, goplana albo taka czekolada do gotowania z biedronki bi tych najczęściej w kuchni używam :)

      Usuń
    2. tak tak, chodziło mi o firmę :) dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. Polecam się na przyszłość :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Witam, czy wiśnie trzeba wczesniej odmrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba :) raz że i tak masa czekoladowa musi się zgęstnieć w lodówce, a zimne wiśnie w środku trochę jej cały proces przyspieszą
      a dwa, że za mało cierpliwości posiadam i praktycznie zawsze jak używam mrożonych owoców to je wrzucam w stanie zamarznięcia na kamień. ..w każdym cieście się to sprawdza :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Witaj :) dziekuje za przepis napisz prosze czy mozna dodać drzem wiśniowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie można zastąpić wiśnie dżemem i na wierzch położyć masę czekoladową. Mam nadzieję, że posmakuje :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger