×

41. Muffinki z Czarnego Lasu


Wciąż nie rozumiem fenomenu muffinek, które uwielbia moja babcia. Żadnych innych "nowości" nie bierze do ust, a muffinów za nowość nie uważa, tylko co chwila się dopomina kiedy je upiekę. Więc na Dzień Babci również nie mogło ich zabraknąć. 
Te akurat są moją wersją zminiaturyzowanego tortu schwarzwaldzkiego, czyli cudnego połączenia wiśni, czekolady i śmietany. Niebo w gębie :)


MUFFINY SCHWARZWALDZKIE
-200g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-2 czubate łyżeczki kakao
-opakowanie cukru waniliowego
-2 jajka
-3/4 szklanki mleka
-125g roztopionej margaryny

+konfitura wiśniowa
+250g serka mascarpone, 200ml śmietanki 36%, opakowanie cukru waniliowego
+kilka wiśni z konfitury, lub najlepiej z wiśniówki :)

1. Wymieszać ze sobą w osobnych miskach suche i mokre składniki muffinów, a następnie zawartość obu misek wymieszać kilkoma ruchami drewnianej łyżki.

2. Do każdej foremki na muffinki nałożyć trochę ciasta, potem łyżeczkę konfitury z wiśni, a następnie znów ciasto-całość powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Ciastka piec przez około 15-20 minut w temperaturze 170st.

3. Schłodzona śmietankę ubić razem z cukrem waniliowym. Gdy śmietanka będzie już sztywna dodawać po jednej łyżce serka mascarpone. Gotową masę przełożyć do szprycy cukierniczej i na każdej muffince zrobić kremową czapeczkę. Na wierzchu każdej czapeczki położyć wisienkę na torcie, czyli najlepiej wiśnię z wiśniówki, a jeśli ma być wersja dla dzieci to można użyć wisienek z konfitury.

SMACZNEGO!







10 komentarzy:

  1. Jak ja ich dawno nie piekłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wyglądają :) chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger