×

39. Rożki rozmaitości z salami i camembertem

Ostatnia impreza rodzinna spowodowała, że przez małą chwilę miałam nawet przesyt cukru we krwi. Już nie chciało mi się nic słodkiego, rzadko się tak zdarza...naprawdę rzadko :)
I właśnie wtedy powstał pomysł na małą wytrawną przekąskę, taki malutki przegląd lodówki, można dowolnie modyfikować ich skład. Te rożki pełne sera pleśniowego i aromatycznego salami są idealne na wszelkie karnawałowe imprezy...zagryzka do różnych alkoholi na dwa kęsy.

WYTRAWNE ROŻKI Z SALAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
-opakowanie ciasta francuskiego
-kilka plastrów dobrego salami
-ser camembert
-pomidor
-rozbełtane żółtko
-zioła prowansalskie

+2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół filiżanki bulionu (lub wody), trochę oregano, sól, pieprz i ząbek czosnku

1. Wymieszać koncentrat pomidorowy z pozostałymi składnikami sosu (na upartego można sobie odpuścić mieszanie i użyć ketchup, ale ja lubię bardzo oregano i czosnek, więc wolę sama sobie modyfikować ilość tych składników).

2.Rozłożyć ciasto francuskie i pokroić je na niewielkie kwadraty-o bokach ok. 7-8cm. Na każdym kwadraciku rozsmarować trochę sosu pomidorowego, położyć plasterek salami, na nim kawałek camemberta i kawałek pomidora. Następnie złożyć nasz kwadracik pełen rozmaitości wzdłuż przekątnej, żeby uzyskać trójkąt i zlepić brzegi pomagając sobie widelcem (uzyskamy wtedy ładne "ząbki").

3.Gotowe rożki ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Każdy rożek posmarować odrobiną żółtka i posypać na wierzchu ziołami prowansalskimi. Blaszkę z przekąskami wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 220st, i piec około 10-12 minut, aż rożki będą rumiane.

SMACZNEGO :)





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszelkie wariacje z ciastem francuskim, te wyglądają naprawdę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam!:) uwielbiam wytrawne wypieki:) a ciasto francuskie chyba mam już opanowane do perfekcji:P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger