×

30.Pikantne ciastka serowo-musztardowe idealne do piwa


Każdy Miś ma swoje ulubione ciasteczka na małe co nieco. U  mnie jest to zazwyczaj coś słodkiego, ale na specjalne zamówienie musiałam wymyśleć coś pikantnego. Te ostre misie idealnie nadają się jako przekąski-zakąski do piwa lub innych napojów wyskokowych lub jako dodatek do różnych dipów i zamiast chrupasów do oglądania filmów. 
Smacznego :)
 
KRAKERSY SEROWO-MUSZTARDOWE
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki mleka
-200g drobno startego żółtego sera
-1 jajko
-50g masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-drobno posiekana średniej wielkości cebula
-2 czubate łyżeczki curry
-1-2 łyżki musztardy Dijon
-2 szczypty ostrej suszonej papryki
-zioła prowansalskie, suszona papryka, kminek, starty żółty ser, szynka posiekana na drobno na wierzch

1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem-powinno być dosyć elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.  Ewentualnie można modyfikować ciasto dodając mąkę lub musztardę do ciasta. Gotowe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

2. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 0,5cm, wykrawać z niego ulubione kształty i układać na przygotowanej blaszce. Każde ciasteczko posypać ulubionymi dodatkami-suszoną papryką, kminkiem, ziołami prowansalskimi itp. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.

Od razu po upieczeniu ciasteczka mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku szybko robią się całe miękkie, natomiast zostawione na talerzu po jakimś czasie zamieniają się w krakersy :)




4 komentarze:

  1. Świetne! Nigdy nie robiłam wytrawnych ciasteczek, ale widząc dodatek sera czuję, ze by mi posmakowały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) ile około wychodzi ciastek ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkiem sporo :)
      wszystko zależy od wielkości użytej foremki, u mnie te miśki miały ok4-5cm wysokości i wyszło ok. 40 ciasteczek
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger