×

27. Waniliowe herbatniki z truskawkowym nadzieniem

Te herbatniczki są magiczne, nagle w każdym domowniku budzi się łasuch i nikt nie potrafi im się oprzeć. Są bardzo kruche, bardzo waniliowe, a do tego pysznie truskawkowe. Czego chcieć więcej :) 

HERBATNIKI WANILIOWE:
-230g miękkiego masła
-pół szklanki cukru pudru
-2 szklanki przesianej mąki pszennej
-łyżka miodu
-kilka kropli esencji waniliowej
-szczypta soli

1. Zgonić natrętnego kota ze stołu :)
2. Utrzeć z cukrem pudrem i miodem na gładką masę. Dodać wanilię, a następnie cały czas mieszając dodawać mąkę z odrobiną soli-konsystencja będzie podobna do kruszonki, albo do mokrego piasku :) Trzeba w miarę zbić ciasto w jedną kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

3. Schłodzone ciasto (łatwiej się nim już operuje, bo się tak nie kruszy) rozwałkować na cieniutki placek, grubości około 5mm i wykrawać z niego wybrane kształty. W połowie z wykrojonych ciasteczek wyciąć otworki, można użyć np. naparstka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160st, przez 10-12 minut, aż się lekko zarumienią.

4.Po wystudzeniu ciasteczek podobierać je w pary. Te, które są całe posmarować cieniutką warstwą dżemu truskawkowego, przykryć tymi z dziurką.
I gotowe:)

SMACZNEGO


Dodaj napis



 

3 komentarze:

  1. pysznie i świątecznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :) A kot - prawdziwy nadzorca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasna sprawa, że bez Gustawa, który nadzoruje prace nic by się w kuchni nie udało :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger