×

25.Cudnie czekoladowy piernik

Okres świąteczny rozpoczyna się u mnie co roku różnymi wigilijnymi spotkaniami-ze znajomymi z liceum, ze studiów i z podstawówki też :) W ciągu roku każdy ma czas, albo go nie ma, natomiast przed świętami obecność jest obowiązkowa i wiadomo, że się wszystkich co trzeba spotka:) Na każde takie spotkanie tradycyjnie szykuję coś słodkiego i od kilku lat przebojem jest moje piernikowe brownies. Przepis powstał na podstawie różnych kombinacji z przepisem na brownies i z piernikowymi dodatkami. Wychodzi naprawdę pysznie, a co najważniejsze....jest to jedyny rodzaj piernika, który smakuje pewnemu ważnemu mężczyźnie:)

 PIERNIK CZEKOLADOWY:
-200g czekolady (ja zazwyczaj używam jednej gorzkiej i jednej mlecznej czekolady)
-2 łyżki miodu
-4 jajka
-250g margaryny
-200g mąki
-łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki ulubionych przypraw do piernika

+konfitura ze śliwek lub dżem wiśniowy (lub inny ulubiony)
+lukier czekoladowy i skórka pomarańczowa do dekoracji

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Margarynę utrzeć z miodem i jajkami na w miarę gładką i jednolitą masę. Dolać do nich roztopioną czekoladę, a następnie mąkę z sodą i przyprawami piernikowymi. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do przygotowanej blaszki (u mnie to była taka wielkości ok. 30x35cm). Piec około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st.

3. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasta przekroić je na dwie części i dość hojnie posmarować dolną część piernika konfiturą śliwkową. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, a wierzch polukrować (ja używam lukru z 2 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczki kakao i kropli lub dwóch rumu), oraz ozdobić według uznania. Odstawić na kilka godzin do "przegryzienia się" i gotowe :)










W przedświątecznym okresie nie tylko pięknie jest w kuchni, ale również na zewnątrz błyskają ślicznie choinki i światełka:
  
I moja ukochana Wola też pięknie rozbłysła:)

3 komentarze:

  1. Ale smaczny piernik,przyprawy pora kupić,jutro odwiedzę Lidla i świąteczne zapasy zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam bardzo mocno, ja się dzięki temu piernikowi już do świąt przygotowuję :)

      Usuń
  2. Ten piernik wygryzł z mojej książki kucharskiej wszystkie dotychczasowe przepisy na piernik, zgniecione, smutne poleciały do kosza :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger