×

2.Penne z brokułami i kurczakiem

Makarony w mojej kuchni zajmują honorowe miejsce, niektórzy twierdzą nawet, że jadam kluchy codziennie. W makaronie najwspanialsze jest to, że możemy dodać do niego prawie wszystko,  zarówno na słodko jak i na słono. Dodatkowo w robi się go szybko i tanio. 
Zazwyczaj tworzę jakieś sosy z moich ukochanych pomidorów, ale tym razem wykorzystałam pyszne brokuły.

PASTA Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM
-400g makaronu penne (lub fusilli, lub innego ulubionego)
-1 filet z piersi kurczaka
-1 średniej wielkości brokuł
-1 średniej wielkości cebula
-2-3 ząbki czosnku
-100ml jogurtu naturalnego
-gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól, pieprz, sok z połówki cytryny

1. Pierś kurczaka umyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Pokropić go sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby każdy kawałek był nimi równomiernie pokryty.

2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać posiekany czosnek i pokrojonego kurczaka. Zbrązowić kurczaka z każdej strony.

3. W tak zwanym międzyczasie pokroić brokuła w drobne różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować go przez kilka minut-tak żeby zmiękł, ale nadal zachował chrupkość. Wsypać brokuły na patelnię z kurczakiem.

4. W tej samej wodzie, w której gotował się brokuł, ugotować makaron al dente (tylko dobrze byłoby tę wodę jeszcze dosolić). Odlać około ćwierć szklanki wody z gotowania i dolać ją do patelni z brokułami i kurczakiem, wsypać na nią również makaron i dolać jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

SMACZNEGO



5 komentarzy:

  1. Ach, wspaniałe połączenie :) Jedno z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swoją drogą, widzę,że dopiero zaczynasz. Podoba mi się Twój blog, będę obserwować Twoje dalsze kuchenne poczynania :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotować zaczęłam już dawno temu:) nawet bloga kiedyś próbowałam prowadzić, ale zapału starczyło na posty raz na jakiś czas i nie do końca dopracowane-teraz będę się starać, obiecuję:)

      Usuń
  3. Potrawa jest pyszna. Ja jadłem z makaronem fusilli. Proszę tylko dodawać o połowę mniej wody do potrawy.

    Mariusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm...ja zawsze leję tę wodę trochę na oko :) już zmniejszyłam ilość w przepisie :)
      a poza tym cieszę się bardzo, że smakowało

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger